Haven i krukker

o

krukker med krydderurter

Hvordan planter man i krukker?

Noget af det første man skal være opmærksom på når man vil plante i krukker, er dræn. Her er der flere muligheder man kan overveje.

Ved at vælge at plante i krukker med hul i bunden, kan vandet sagtens løbe fra. Desværre er ulempen så at vandet nogle gange løber for hurtigt igennem og planten kan komme til at mangle vand. Det kan ofte afhjælpes med en underskål, så vandet bliver stoppet til at planten kan nå at suge det op uden at man risikerer at der er for meget vand.

For yderligere at undgå at planten og jorden står og søpper, kan man lægge gamle potteskår eller sten i bunden af sin krukke. Så kan planten efterhånden selv bruge rødderne til at trække vandet op i tørre tider.

Ved at sætte en potte ned i en krukke uden hul i bunden, er der gode muligheder for at planten kan suge vand over længere tid. Risikoen for overvanding stiger til gengæld også voldsomt, hvorfor det er vigtigt at krukkerne engang imellem skal tømmes for vand.

Sten til dræn

Pasning i krukker

Uanset hvilken løsning man har valgt, bør man altid huske at vande sine krukker jævnligt. Selvom vi lever i et rimelig regnfyldt klima, er det ofte svært for regnen at komme ned i krukkerne – særligt hvis de er godt plantet til.

Og fordi der er grænser for hvor mange næringsstoffer jorden indeholder over tid i krukkerne, er det også vigtigt at jorden gødes jævnligt. Nogle siger ved hver anden vanding, og andre siger at mindre også kan gøre det. Husk at læse på din gødning for at finde ud af hvor meget producenten anbefaler der bør gødes med det enkelte produkt.

Nogle mener at krukkehaven er langt mere besværlig at passe end den ”almindelige” have, men for os kommer det an på hvordan man ser på det. I krukkerne kan du give den enkelte plante lige netop den jord den ønsker, så surbundsplanter som blåbær og rhodondendrun, og drænhungrende planter som lavendel, får lige nøjagtig den jord der giver de sundeste planter. Dette inkluderer selvfølgelig også mængderne af vand som de enkelte planter foretrækker. Derudover er der også mange muligheder for dekoration med forskellige sammensætninger og højdespil, som du kan skabe både med planterne i krukkerne, og med flere krukker sammen.

pas planter i krukker

Hvilke planter er gode i krukker?

Stort set alle planter kan dyrkes i krukker – selv buske og træer. Blot husk på at planterne ikke kan blive større end krukken tillader.

En klassisk krukkeplante må næsten siges at være buksbum – gerne klippet i flotte former. Hortensia, lavendel og margueritter er også ofte nævnt som nemme krukkeplanter. Derudover gør mange former for eksotiske planter sig også godt i flotte krukker, som også giver den praktiske fordel af at være nemme at flytte indenfor når vinterkulden nærmer sig.

Frugter som jordbær, blåbær og hindbær er også klassikere, hvor især hindbærerne er praktiske at have i krukker for at undgå at de rodspreder sig for meget. Netop for at holde planter fra at sprede sig for meget, er alle former for mynter og snerler også fantastiske at have i krukker.

Hvis du finder krukkehaven som en stor udfordring, kan du altid starte i det lette hjørne og skaffe dig et par husløg. De ser fantastiske ud i de mange forskellige sorter du kan vælge imellem, og er en meget taknemmelig plante. Det samme gælder faktisk stort set alle former for stenurter eller stenbedsplanter. Hvis du starter med nogle få og overskuelige krukker og potter, kan hele projektet lige så stille udvikle sig så det passer netop til din smag og dine behov.

Mynte i krukke

Grønsager, frugter og krydderurter i krukker

En køkkenhave kan godt være lidt af en mundfuld at kaste sig ud i, så hvorfor ikke udvælge sig et par grønsager man i stedet kan dyrke i nogle få udvalgte krukker? Det kunne eksempelvis være radisser, bønner, bladebede, mange forskellige typer af kål, tomat, squash, samt salat og spinat – bare for at nævne nogle få.

Kartofler er også en krukkeklassiker, hvor man nu igennem flere år faktisk har kunnet købe speciallavede krukker, som kan gøre høstningen lidt nemmere. Og så må vi heller ikke glemme alle de spiselige blomster som morgenfrue, hjulkrone og blomsterkarse, og selvfølgelig også alle krydderurterne.

De etårige krydderurter og grønsager i krukker har den fordel at de tages frem til sommeren, hvor de er nemme at passe og pleje. Og når høsten er ovre pakkes krukkerne væk, så haven kan stå fin og velfriseret hen over vinteren.

tallerkensmækker i krukke

Sammenplantninger

Krukker kan give meget harmoniske planter, og kan også give nogle helt særlige udtryk, når man sætter nogle udvalgte stykker sammen. Prøv dig frem med farver, højder, ranke og hængende, tæthed og meget mere. Med sammenplantninger i krukker kan du også prøve dig frem med stemninger til festlige lejligheder og flytte rundt på krukkerne afhængig af blomstringstider.

Sammenplantning i krukke

Vinterkrukker

Krukker er bestemt ikke kun et sommerindslag, og vinteren bliver da kun yndigere af et par kønne planter i nogle velplacerede krukker. Stedsegrønne planter som husløg og buksbum er stadig nogle gode valg til dine vinterkrukker, men også lyng, glasbær og bjergte bør overvejes.

For nogle er dét at fylde vinterkrukkerne op med sæsonplanter lige så traditionsrigt som selve juletræet. Det kan være en lidt dyr fornøjelse at beplante en hel krukkehave, men her kunne et forslag være at have en dedikeret sæsonkrukke, som måske endda står ved hoveddøren. Så kan man hele foråret nyde synet af friske løgvækster, som efterfølges af de mest farverige sommerblomster, inden efterårets gyldne blade skal nydes inden vinterens sidste mørkegrønne planter skal dækkes af sne.

Ved vinterkrukker skal du altid huske på ikke at vande for meget. Jo fugtigere jorden er, jo mere direkte frost kan planten udsættes for – hvilket de færreste kan holde til. Derudover stiger risikoen også for at krukkerne frostspringes.

planter i krukker om vinteren

Alt i alt…

…har krukker nok lige så mange fordele og ulemper som en mere traditionel have. Krukkerne er ofte nemme at holde ukrudtsfri – særligt hvis de er plantet godt til – men de kræver ofte lidt mere vanding og tømning, særligt i tørre og våde perioder. Krukkerne kan flyttes rundt med rimelig lethed – selvfølgelig meget afhængig af størrelsen. Du kan flytte krukkerne til terrassen så de kan nydes fra jeres siddeplads, eller om i skyggen for at passe på dem i den varme sommersol, eller måske skifte dem ud afhængigt af hvilke der blomstrer.

Hvis du er ny i haven, kan en krukke være en rigtig god start. Så skal du kun sætte dit fokus et enkelt sted, og du kan endda vælge lige præcis den plante du ønsker, for det er overskueligt både økonomisk og tidsmæssigt. Og for alle garvede haveelskere, er der her måske en mulighed for at prøve nogle helt nye ting af.

 

God fornøjelse!