Der er forskellige måder at få planter til at formere sig på, hvoraf én af dem er formering via stiklinger. Nogle planter gør sig bedre til formering via stiklinger end andre, og nogle gange er det et spørgsmål om at prøve sig frem, samt held.
Hvornår skal man lave stiklinger?
Som udgangspunkt bør du aldrig arbejde med stiklinger om vinteren, da planterne er i dvale og det er alt for koldt til vækst. Undtagelsen af dog indendørs krydderurter og andre indendørs planter, som man nogle gange godt kan have held med til trods for kulden og den begrænsede mængde af sol.
Det bedste tidspunkt at arbejde med stiklinger på er i foråret, hvor solen får mere og mere magt, men hvor det endnu ikke er for varmt og vanding kan blive et problem. Derudover har de små nye planter også en hel sommer til at skaffe sig styrke i inden den hårde vinter kommer.
Sommeren kan også være effektiv til stiklinger i den skønne varme, men bemærk at vandingen her er afgørende for om det lykkedes.
Om efteråret kan det gå rigtig godt i det fugtige vejr, men frosten kan tage livet af mange begyndende planter med for lidt kræft.
Sådan laver du stiklinger af krydderurter:
- Klip et godt stykke af den ønskede krydderurt lige over et bladpar. Fjerne de nederste bladpar, og sørg for at der ikke sidder noget tilbage til at skabe råd.
- Sæt de afklippede stiklinger i vand indtil de danner rødder. Husk at skifte vandet hver dag.
- Når stiklingerne har fået en god håndfuld rødder i en rimelig længde, kan stiklingerne plantes over i potter med en forprikket jord. Vand jordet forsigtigt, og stil potten et lunt og solrigt sted.
Andre planter, som eksempelvis Hjerteranken, kan også formeres på denne måde.
Her følger en guide til hvordan du tager stiklinger af de fleste planter:
- Udvælg nogle flotte og sunde skud, som gerne har tætsiddende blade.
- Skær eller klip så skuddene af lige under et bladsæt – altså hvor to blade sidder nogenlunde lige overfor hinanden. Klippet skal være ca. 8-10 cm under toppen af skuddet. Brug en skarp, ren kniv eller en lille rosensaks eller havesaks.
- Fjern de nederste blade, og sørg for at der ikke sidder noget tilbage som kan gå i forrådnelse.
- Sæt dine stiklinger i vand så snart de er skåret, og indtil de stikkes i jorden. Er du ikke i nærheden af et glas med vand, så læg dine stiklinger i en pose med noget fugtig køkkenrulle i indtil du kommer hjem.
- Når stiklingerne skal sættes i potter indenfor, laver du en hul i jorden med en pind, blyant eller din finger, og sætter stiklingen ned så det nederste bladpar er dækket af jord. Pres jorden let til omkring stiklingen, og vand godt.
- Sæt dine potter lyst og lunt, men undgå for meget direkte sol. Herefter får dine planter rødder efter ca. to uger, og kan herefter plantes ud.
Sådan laver du stiklinger af stauder:
- Klip stiklingen af din plante lige ovenfor et bladpar eller knoppar. Stiklingen skal være ca. 8-12 cm.
Tip: Ved at tage stiklinger på skyggesiden af planten, får du bedre stiklinger. - Fjern det øverste bladpar, så det ikke tager for mange kræfter fra stiklingen. Fjern gerne flere blade, så der kun er et sæt blade tilbage på stiklingen. Klip eventuelt halvdelen af hvert blad af, for at sikre mindst fordampning og flest kræfter i at skabe rødder.
- Hvis stiklingen ikke straks skal sættes i jorden, skal stiklingen straks efter afklipning lægges i en pose med et stykke fugtigt køkkenrulle, eller et glas med vand.
- Når stiklingerne skal sættes i jord indenfor i potter, prikker man et hul i jorden med en pind eller sin finder. Sørg for at det nederste afklippede bladpar bliver dækket af jord, da det er herfra roden skal vokse. Vand jorden og planten – gerne med en vandforstøver.
- Sæt planterne et lyst og lun sol, men undgå gerne for meget direkte sol.
- Planten kan sættes ud når der er kommet rod på. Du kan mærke om der er kommet rod på hvis der er lidt modstand når du forsigtigt hiver i planten, eller hvis du kan se nye skud på vej ved bladparrene.
Del denne side på de sociale medier…