Blandet fra haven

På denne her side har vi samlet forskellige blandede bolcher fra haven. Vi har her anmeldelser, gode ideer, inspiration til både pryd- og nyttehaven, samt blandede kreative indslag vi kaster os ud i.

Hvis du selv har nogle spændende ideer til hvad vi kan anmelde eller afprøve i haven, så må du endelig skrive til os på info@bedsteshave.dk

Inspiration, anmeldelser og meget mere fra haven

Anmeldelse af Haveglæder

Appen haveglæder er en kæmpestor database over planter – både indendørs og udendørs. Appen er inddelt i kategorier som slyngplanter med tilhørende underkategorier som tobakspibeplante og klematis. Denne inddeling er meget behjælpelig hvis man leder efter en bestemt type plante, men hvis man allerede har en bestemt plante man ønsker flere informationer om, kan man også søge i hele leksikonet.

Til hver plante findes der forskellige oplysninger som plantens størrelse, hvorvidt den dufter eller ej, hvor hårdfør den er og meget mere. Som udgangspunkt er alle plantebeskrivelserne fuldt af et flot billede, men desværre mangler der også billeder på flere af planterne.

Foruden de enkelte plantebeskrivelser er appen også fuld af spændende ”plante”-artikler, som eksempelvis hvordan man bedst udvælger sine bunddækkeplanter eller hvordan man skaber det bedste indeklima med planter. Til sidst kan du også se forskellige planterelaterede videoer som kan hjælpe dig til bedre pasning af dine planter.

Der er altså en masse spændende ting at se frem til i appen Haveglæder, selvom man godt nogle gange kan få en fornemmelse af at den ikke er helt færdig med den ikke helt tilpassede forside og manglende billeder rundt omkring. Bortset fra det, så er appen meget grundig og giver mange oplysninger om alverdens planter. Og netop på grund af dens grundighed kan appen være til gavn for både erfarne og nye haveelskere.

Anmeldelse af appen Haveglæder

Fem ting æggeskaller kan bruges til i din have

Mange smider lystigt æggeskaller væk på ugentlig basis, men æggene kan faktisk byde ind med flere goder nu hvor de har mættet din mave.

Vi har udvalgt fem ting som dine æggeskaller kan bruges til i haven – af både dekorativ karakter, økologisk skadedyrsbekæmpelse og økologisk gødning til havens mange planter.

De økologiske indslag i haven er både billige og gode for miljøet. Og vi arbejder altid på at finde flere gode ideer.

1. Gødning

Æggeskaller giver kalk til jorden

Først og fremmest kan æggeskallerne knuses i større eller mindre grad, og bagefter kultiveres ned i jorden. Æggeskallerne gøder din jord med kalk, og vil efterhånden blive helt optaget i både jord og planter.

2. Æggepunch til komposten

Æggeskaller med eddike og vand

Æggepunchen laves af sammenblendede æggeskaller med en lille smule vand og eddike, som efterfølgende hældes ud over kompostbunken. Denne ekstra saft og kraft vil herefter blive optaget i kompostjorden som vil give din have styrke når jorden engang er klar.

3. Beskyttelse mod snegle

 

Beskyt dine dahlia og georginer

Snegle bryder sig ikke om at kravle over skarpe overflader, så ved at knuse æggeskaller og lægger omkring planterne, beskytter du dem mod de værste snegleangreb. Det er særligt grønsager, nye skud og Dahlia/georginer som kan have brug for denne ekstra beskyttelse.

4. Forspiring

Forspir i æggeskaller

Æggeskaller har faktisk en god størrelse til forspiring af diverse planter. Og når spirerne er ved at være klar til udplantning, giver man æggeskallerne et lille klem, planter både spiren og æggeskallen ud, så skallen får lov til at gøde jorden. Bemærk dog at den inderste hinde har svært ved at kompostere, så det kan være en fordel at fjerne den inden brug.

5. Betonæg

Dekorer med betonæg

Betonæg er et betonprojekt i en størrelse hvor de fleste af os kan være med. Betonen blandes lindt, så den er relativ nem at hælde i æggeskallen. Når betonen er tørret pilles skallen af, og de er klar til at dekorere din have.

Anmeldelse af Huskalender

Bolius har lavet den gratis app Huskalender som alle kan få glæde af. Appens helt store formål er at give dig et samlet sted at se relevante huslige- og haverelaterede opgaver jævnt fordelt igennem hele året.

Som eksempel er der i januar syv opgaver, hvoraf den ene er at holde styr på ens vandforbrug. Opgaven indledes af en lille introduktion, efterfulgt af vurderinger af hhv. vigtighed, sværhedsgrad og tid der skal bruges på opgaven. Det giver et fantastisk overblik, som efterfølges af en detaljeret beskrivelse af hvordan opgaven udføres. Derudover er der også nogle gode vandsparetips, informationer om normalt vandforbrug, forslag til mere læsning samt et par ekstra guldkorn.

Appen omhandler mange forskellige opgaver, hvor både sværhedsgrad, vigtighed og tidsforbrug varierer meget. Alle kan derfor byde ind med noget hver eneste måned. Appen har oven i købet den lille service, at den sender pushbeskeder til dig hver gang der er en ny opgave du bør kigge på. Pushbeskederne kan selvfølgelig tages fra i instillingerne.

Foruden appens mange fordele, kan man gøre den langt mere personlig ved at benytte et gratis login. Denne funktion virker også upåklageligt, og hjælper dig med at sortere irrelevante opgaver fra, samt tilføje egne noter og opgaver. Der følger en del flere muligheder med dit personlige login, og jeg vil helt sikkert anbefale at du benytter dig af det, for at få det meste ud af kalenderen.

Huskalenderen er utrolig nem at bruge, og relevant for alle som bor i hus eller har have. Appen har min helt klare anbefaling.

Anmeldelse af Huskalender

Paller

Der er utrolig meget inspiration at finde på hvordan paller kan bruges til at lave spændende møbler, og selvfølgelig kan du også finde spændende inspiration i Bedstes Have.

Bordet består af flere paller sat oven på hinanden, men for at gøre den mere funktionel som bord, er hullerne lappet med det træ som er fjernet i midten. Midten er til gengæld lavet om til en lille rende hvor sommerblomsterne eller krydderurter kan pryde bordet.

Et af de mere besværlige projekter er den høje hylde fyldt med blomster. Hylden er en fantastisk rustik udgave af de altid populære vertikale haver. De er fyldt med skønne og farverige sommerblomster, men kan i virkeligheden fyldes med lige netop det man gerne vil. På grund af fugten i jorden har hylderne godt af at hænge i solen.

Svæveborde giver noget helt særligt til en overdækket terrasse, hvor de enten kan fungere som bord eller hylde. Vi har valgt at brænde vores svævehylder, for at give dem et mere færdigt look. For at færdiggøre projektet er de herefter bundet op i tykt reb, som også er bundet sammen i toppen.

Til sidst har vi også lavet en del krydderihylder af paller og hønsenet. De er både rustikke, flotte og utrolig praktiske til terrassen eller vægge i haverne. Hæng eksempelvis dine yndlingskrydderier op ved siden af grillen, så de er lette at få fatte i for kokken.

Husk at flere af vores pallemøbler kan købes i Bedstes Have.

Paller som hylder og møbler i haven

Havekalender

Her ser du vores havekalender, hvor vi anbefaler forskellige projekter og gøremål i haven i hver af de forskellige måneder i året. Der er jo altid noget at gøre i de skønne haver – uanset sæson.

Januar er lige måneden til at gøre klar og forberede alle dine haveredskaber, frø og dine forskellige haveplaner. Til februar kan du allerede få afløb for de første såninger, når agurker, chilier og tomater sættes til forspiring. Og når marts banker på døren er det varmt nok til at haven kan få den første overhaling mod ukrudt, og måske endda også få frisket potterne lidt op til det tidligste forår.

Når april rammer, er det virkelig ved at være forår. Nu er det ved at være tid til at få gjort en masse forspiringer klar, og måske endda få plantet lidt nye planter i forårshaven. Til maj er det ved at være så varmt at også smådyrene og insekterne har fundet vej ud til planterne. Det er derfor også tid til at tjekke de forskellige planter for snegle og andet utøj, så planterne kan få så fin en start som muligt. Når juni kommer, er mange planter allerede ved at være halvstore. Så nu kan man gå planterne efter for hvilke der skal have støtte, og hvilke krukker der måske trænger til en midtvejs-opfriskning.

Til juli er mange planter begyndt at visne i blomsterne, men hvis de visne blomsterhoveder fjernes, kan man være heldig at få endnu en blomstring inden det bliver for koldt. Og til august er mange frugter og grønsager ved at være klar til høst og nydelse i sommersolen – faktisk til langt ind i efteråret. Derfor er det også vigtigt at man i september får gjort klar til opbevaring og bevaring af sin store høst.

Når oktober rammer, så er efteråret i sandhed over os, og det er ved at være tid til at få gravet dahlier/georginer op, samt få gjort potterne klar til det farverige efterår. Til november er det vigtigt at få dækket kuldskære planter til, og generelt få gjort haven klar til efteråret og vinteren. I december er det tid til at nyde alverdens julelys, og når julen er ovre kan vinen beskæres så den er klar til næste sæson.

Print endelig billedet ud, så du også kan huske havens mange gøremål hele året.

Havesæsonkalender

Del denne side på de sociale medier…