10 måder at bevare krydderurter på

1. Lufttørrede krydderurter

For at lave lufttørrede krydderurter, skal du klippe grene af dine krydderurter og vaske dem grundigt. Herefter hænges krydderurterne til tørre med ”hovedet ned ad”. Når krydderurterne er helt knastørre kan bladene tages af grenene og gemmes i lufttætte og rene beholdere. Krydderurterne kan eventuelt knuses; enten inden de gemmes eller lige inden brug.

Der er selvfølgelig forskel på den smag friske og tørrede krydderurter har, men intet kan slå smagen af hjemmedyrkede krydderurter.

Tørret rosmarin

o

2. Krydderurtesukker

Krydderurtesukker er både smukt og yderst smagfuldt. Krydderurtesukker laves ved at blande dit valgte sukker med dine valgte krydderurter. Bemærk at jo tørrere krydderurterne er, jo mindre klumper sukkeret og jo længere kan den holde.

Du kan sådan set blande dit sukker med hvilke som helst krydderurter du ønsker, men er virkelig skønne smage bør nævnes lavendel, salvie og anis. Det tager omkring en uge før krydderurtesmagen er blevet ét med sukkeret.

Hvis du har fået lyst til mere smagfuld sukker, så bør du også prøve sukker med kanel og/eller vanilje.

Bevar krydderurter - Lavendelsukker

o

3. Krydderurtesalt

Krydderurtesalt er en skøn måde at gøre salt lidt mere spændende på. Krydderurtesaltet laves ved at blande tørrede krydderurter i saltet i de forhold du selv synes smager bedst. Det kan tage omkring en uge før salt og krydderurter har trukket alt smagen ud af hinanden, men den bedste smagsoplevelse fås ved at knuse krydderurterne så de kan fordeles jævnt.

Af klassiske smage bør nævnes ramsløg, rosmarin og persille. Men prøv dig frem med hvilke krydderurter du synes smager bedst, samt hvilke kombinationer af krydderurter der er mest spændende for dine smagsløg.

Salt med tørret rosmarin

o

4. Krydderurtesmør

Krydderurtesmør er et stort hit til brødet til sommerens mange grillaftner, men det smager altså lige så skønt en vinteraften. Det er meget nemt at lave krydderurtesmør! Hak dine friske og rensede krydderurter fint, og bland dem i dit bløde smør med enten en stavblender, elpisker eller med en grydeske. Smørret kan herefter proppes i en bøtte eller pakkes ind i film, og så enten bruges nu eller fryses ned til løbende brug.

Du bestemmer selv hvilke krydderurter eller krydderurtekombinationer du ønsker at bruge, men vi vil meget gerne anbefale basilikum, dild og timian. Derudover er hvidløgssmør også et stort hit, med det pressede hvidløg blandet ned i smørret – gerne blandet med andre krydderurter som persille eller rosmarin. Enhver smagskombination bør sammensættes efter formål – eksempelvis til kuvertbrød, til bagte kartofler eller til at stege dit kød i.

Vintersar bevaret i smør

o

5. Frosne krydderurteterninger

Frosne krydderurteterninger er en god måde at bevare krydderurter til madlavning på. Man fylder isterningebakkens huller næsten halvt op med krydderurter efter eget valg, og derefter fylder man resten af hullet op med vand. Isterningebakken placeres fladt i fryseren ind til terningerne er helt frosne. Terningerne kan nu enten blive i bakkerne, eller de kan tages ud og gemmes i poser i fryseren indtil de skal bruges til din mad.

Når krydderurteterningerne skal i brug kan man enten tage dem op i god tid og tø op, eller putte direkte i maden hvis vandet alligevel skal være en del af tilberedningen.

Krydderurter frosset i vand

o

6. Frosne krydderurteolieterninger

Bløde krydderurter, som basilikum, koriander og dild, passer rigtig til at blive bevaret i olie. Man tager sine valgte rene og snittede krydderurter og fylder hullerne i isterningebakkerne næsten halvt op. Så fylder man efter med sin valgte olie, hvor mere smagsneutrale olier giver mere plads til krydderurtesmagen. Isterningebakkerne placeres i fryseren, hvorefter terningerne kan blive i bakken eller pilles ud og gemmes i separate poser.

De frosne krydderurteterninger er en god måde at bevare store dele af den friske krydderurtesmag, og er perfekt til særligt stegning af mad og gryderetter.

Krydderurter frosset i olie

o

7. Krydderurteolie

Olier med forskellig smag er noget vi hurtigt kan få brugt op rundt omkring i køkkenerne, og så kan du oven i købet selv lave lige netop de smagsvarianter du har lyst til. Man skal bare være opmærksom på at de krydderurter, chilier, citrus eller hvidløg man lægger i sin valgte beholder, skal være knastøre forinden for at undgå bakterier. Prøv dig frem med de bedste smagskombinationer til dine retter, men chiliolie, basilikumolie og timianolie er da altid godt.

Krydderurter i olie

o

8. Krydderurteeddike

Eddike bruges af mange i madlavningen, så hvad med at gøre den lidt mere spændende med lækre krydderurter? Det er både pænest og mest praktisk at bruge hele grene af de valgte rene krydderurter, som forsigtigt puttes ned i din valgte beholder. Herefter hældes eddiken også ned i beholderen, som skal lukkes med et låg som ikke er af metal, da eddiken ellers vil ødelægge det. Eddiken skal opbevares køligt og mørkt, og vil blive ved med at trække smag ud af krydderurterne i tre til seks uger.

Husk at vælge din eddikevariant efter hvor stærke dine krydderurter er i smagen, så de kan understøtte hinanden. Du kan også øge smagskombinationerne med pillede hvidløg eller halve chilier.

Eddike med krydderurter

o

9. Krydderurtehonning

Til krydderurtehonning anbefaler vi en flydende honning med mild smag, så dine valgte krydderurter virkelig kan få lov til at arbejde igennem. Lavendel, salvie i forskellige varianter, rosmarin og timian er skønne og populære krydderurtegrene at lægge friske og rensede ned i honningen. For at få den bedste smagsoplevelse bør krydderurtekvistene trække i fem dage som et minimum. Men smag gerne løbende på honningen.

Honning med lavendel

o

10. Krydderurtesirup

Sirup smager skønt på pandekager, i te og i små læskedrikke. Siruppen er faktisk også ret nem at lave ved at bringe lige dele vand og sukker i kog i en gryde sammen med de valgte krydderurter. Når sukkeret er opløst, skruer du ned for varmen og lader det simre i omkring 10 minutter. Herefter tages gryden af varmen og lad siruppen køle af. Når siruppen er kold, hældes den igennem et filter og ned i din valgte beholder.

Af smage vil vi gerne nævne lavendel, mynter og anis. Hvor stærk din sirup skal være, er selvfølgelig en smagssag, så prøv dig frem. Siruppen holder i ca. tre uger.

Hjemmelavet sirup kogt på krydderurter

Del denne side på sociale medier…